Wel of niet opereren?
Een lastige keuze
U wilt graag snel van de pijn af, maar is opereren wel de beste oplossing? Dat blijft een lastige vraag en de keuze om wel of niet te opereren is altijd een individuele afweging. Het is onze taak om u goed te informeren over de mogelijke voordelen maar zeker ook over de risico’s rondom operaties aan de wervelkolom. Het is belangrijk om reeële verwachtingen te scheppen van de operatie en ook het natraject met de juiste revalidatie is van belang voor een tevreden eindresultaat. Het is verstandig om dit soort moeilijke beslissingen niet overhaast te nemen en bijvoorbeeld nog eens een tweede afspraak in te plannen met een familielid om alle vragen en twijfels te bespreken.
Hernia
Omdat tachtig procent van alle hernia’s binnen 6 maanden vanzelf genezen, vindt er bij voorkeur geen hernia operatie plaats. Dit betekent dus dat lang niet iedere hernia geopereerd hoeft te worden. Hetzelfde geldt voor een stenose, al dan niet in combinatie met een hernia. Ook die hoeft niet altijd geopereerd te worden. Er wordt eerst altijd een niet-operatieve behandeling gestart met fysiotherapie en eventueel behandeling via de pijnpoli. Soms moet er wel snel geopereerd worden, zoals wanneer er sprake is van een caudasyndroom, dat wil zeggen dat er geen controle over het urineren en/of de ontlasting is. 90 tot 95% van onze patiënten ervaart een duidelijke verbetering van de klachten na een hernia operatie. Het risico op een recidief (nieuwe) hernia is 1-2%.
Spondylodese
Na een spondylodese operatie waarbij wervels aan elkaar worden vastgezet (bijvoorbeeld voor een spondylolysis of spondylolisthesis) is bij 70% van de mensen de rugpijn duidelijk afgenomen. Dat geldt bij 90% van de mensen voor de beenpijn. De beenpijn is dus voorspelbaarder op te lossen bij een operatie dan de rugpijn. Bij zwaar lichamelijk werk en bij werk waarbij veel beweging in de rug wenselijk is, kunnen aanpassingen in de werkzaamheden nodig zijn. Doordat een klein deel van de ruggenwervels is vastgezet, is uw rug wat stijver. U kunt dat merken bij draaien en buigen, bijvoorbeeld als u uw veters vastmaakt of als u in de tuin werkt.